INNHOLD

"Norsk Fiskerinæring" nr. 5 – 2017

 

 


Store sko å fylle
Månedens intervjuobjekt spurte selv om å få overta som sjef for Båtsfjordbruket da Kjell Olaf Larsen takket for seg. I dag, tre år senere, tyder alt på at eierne gjorde et smart valg. Det var store sko å fylle, men de sitter godt på Frank Kristiansen. I år passerer kanskje omsetningen 300 millioner kroner.


Vinnerkommunen Øksnes
Vi har hoppet opp og ned langs kysten. Nå er turen kommet til Øksnes i Vesterålen, til det vi vil karakterisere som en vinnerkommune. Ingen tar imot mer fersk torsk, og fiskeribedriftene i kommunen seiler i solid medvind.

 

50 største i oppdrett
Ingen over, ingen ved siden. De siste årene har det vært små bevegelser på listen over Norges 50 største oppdrettsselskaper. Marine Harvest topper listen — som vanlig.
  Les også  

Når krisen har skjedd
Det er mange ting å huske på. Den viktigste at krisen ikke for­svinner av seg selv. Derfor gjelder det å ta kommandoen fra start. Riktig kommunikasjon er første bud for den som ønsker å komme ut på den andre siden med tilliten i behold.


Vellykket strukturpolitikk
Strukturering koster. Men belønningen er større enn kostnadene. Fiskeflåtens evne til å betjene gjeld har aldri vært bedre enn i dag.

Nei til særskatt
Knut Arne Høyvik er overhode ikke i tvil. Å innføre skatt på ressursrenten bringer ikke fiskerinæringen og kysten videre. Det er feil vei å gå.


Kjedelig og uforpliktende
Ingen har styrt fiskeridepartementet lenger enn Arbeiderpartiet. Det forklarer kanskje hvorfor partiets fiskeripolitiske program for de neste fire årene er så ukontroversielt og lite forpliktende.

Ferdigsnakka med Jens Christian
Det har tatt tid, men nå skal tempoet økes. Fiskeridirektoratets Jens Christian Holm er imponert over nyskapingskraften, men innrømmer at det er svært krevende å behandle de mange søknadene om utviklingstillatelser.


Lys i tunnelen
Ingen selger flere tørkede fiskehoder til Nigeria enn Ice-Group Ltd. 2016 var et vanskelig år. Nå ser styreleder Jon Gunnarsson lys i tunnelen.


50 års-jubilant i Trondheim

Nordic Group fyller 50, og passerer i jubileumsåret kanskje for første gang milliarden i omsetning. I fjor manglet det bare 27 millioner.


Vietnam viser vei

Erik Hempel har besøkt Viet UC, som har ambisjoner om å oppdrette 50.000 tonn reker på årsbasis.

 

Sildakongen fra Haugesund
Steffen Staalesen ble bare 56 år. Men han rakk å bli en av Norges rikeste menn og definitivt den største sildekongen i Haugesund.